Daha önceki yazılarımdan birisinin başlığı da “Sağlık Harcamalarında İSRAF Sorunu” idi. Aradan iki yıl geçtikten sonra aynı başlıklı bir yazı daha sunuyorum. Bu zaman zarfında hala ülkemizde konu ile ilgili bir “etkinlik” göremedim. Bir yıl kadar önce Avrupa İç Hastalıkları Federasyonu (EFIM) ve İsviçre İç Hastalıkları Derneğinin (SGIM) ortak toplantısında yaptığım konuşma ile ilgili bilgiyi de sizlerle bu sitede paylaşmış idim.
Her iki yazıda da belirttiğim gibi İSRAF konusunun bu kadar ön plana çıkması ile birlikte özellikle uzmanlık dernekleri bir araya gelerek üyelerine ve topluma İSRAF’ı azaltabilecek veya önleyebilecek önerilerde bulunmaya başladılar. Öncülüğünü “American Board of Internal Medicine Foundation”ının yaptığı ilk büyük eylem “Choosingwisely” hareketi! www.choosingwisely.org
En son 60’ın üzerinde dernek hekimlere İSRAF’ı azaltmak için kendi konuları ile ilgili 5 öneride bulundular. Bu derneklerden birisi de Amerikan İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA)! Benim de “fellow”u olduğum dernek özellikle antibiotik kullanımının yaygın, gereksiz ve yanlış olduğu bir dönemde, 5 önerisini yayınladı.
IDSA önerileri şöyle:
- Asemptomatik bakteriürisi olan hastaları antibiotik ile tedavi etmeyin!
- Üst solunum yolları infeksiyonlarında antibiotik reçetelemekten kaçının!
- Alt ekstremitelerde görülen staz dermatitlerinde antibiotik tedavisi vermeyin!
- İshali olmayan hastalarda Clostridium difficile için test yaptırmayın!
- Mitral valv prolapsusu olan hastalarda profilaktik antibiotik kullanmayın!
Ülkemizde antibiotikler hala en çok kullanılan ilaçlar listesinde ilk üç sıra içindedirler. Sanırım geçen yıl liderliklerini (!) kaptırdılar. Tüm uyarılara rağmen hem hastaların hem de hekimlerin gereksiz antibiotik kullanımı hakikaten anlaşılır gibi değil. Bu konuda hem sağlık çalışanlarımızın, hekim ve eczacılar başta olmak üzere, hem de toplumun ciddi bir eğitime ve sürekli bilgilendirmeye ihtiyacı olduğu çok açık!
Gelecekte de kullanabileceğimiz antibiotiklerin olması umudu ile!
H. Erdal Akalın
İlgilenenlere